Syriner

forside

I oldefars hage var det syriner. Nærmere bestemt en syrinhekk. Vakker blomstring, nydelig duft og et sikkert tegn på at sommeren var i anmarsj. Syriner er blant våre eldste prydbusker og fortsatt er det mange som faller for duften og skjønnheten til syriner. Sjelden har jeg sett så vakker syrinhekk som han hadde, men nå og da dukker det opp de vakreste hekker.

Duftsyrin

Duftsyrin

Syrinene tilhører oljetrefamilien, og det er to europeiske arter: Vanlig syrin (Syringa vulgaris) og ungarsk syrin (Syringa josikaea). Vanlig syrin kan bli 6-7 meter, og blomstrer best på en solfylt vokseplass. Hvis syrinene skal beskjæres, må dette gjøres etter blomstring. Gamle syriner kan beskjæres kraftig for å fornye dem.

Hvite og vakre

Hvite og vakre

Syrin er vanligvis lite kravstor med hensyn til jordtype, men trives nok best i porøs og næringsrik jord. Utvalget av syriner har blitt stort, med mange størrelser og farger. Ungarnsyrin blomstrer noen uker etter vanlig syrin, så hvis man er så heldig å ha begge i hagen kan man nyte syrinblomstringen desto lenger.

Fjellsyrin

Fjellsyrin

Syriner egner seg godt som frittstående busker også. Hvis du planlegger en hage med blomster og busker som skal blomstre gjennom hele sommeren, så er syrin et flott valg å starte forsommeren med. Har du en mindre hage, kan fjellsyrin være et godt alternativ.

Ungarnsyrin

Ungarnsyrin

Også Ungarnsyrin finnes i flere farger, og gjør seg godt enten alene eller i grupper av flere. Eller hvorfor ikke som hekk? Vakkert er det uansett.

Sarte og rosa

Sarte og rosa