Stokkroser

De fleste, vakre stokkroser er to-årige. Første året kommer bladene, og i år to kommer blomstene. Planten sår seg selv villig, så her kan du nyte blomster i flere år fremover.

En nydelig blanding

Skal du så blomstene selv, kan dette gjøres inne i perioden februar til april. Deretter følger prikling og utplanting når plantene er store nok, og faren for nattefrost er over. Eller du kan så frøene direkte på vokseplassen iløpet av våren og forsommeren.

Stokkroser langs en vegg på Bornholm

Foto: Lise Nymark

Plantene bør stå i full sol eller i halvskygge. De blir over 1,50 m høye, og det kan være lurt å plante dem slik at de får litt støtte, f.eks. inntill en vegg og gjerne på et lunt sted.

Stokkroser på Bornholm

Foto: Lise Nymark

Stokkrosene har store blomster, både enkle og doble i mange farger. Planten har tykke, kraftige stengler og ser staselig ut der den blomstrer fra juli til september.

Fra Bornholm

Foto: Lise Nymark

Spesielt Danmark er kjent for sine mange vakre stokkroser, men også her har det blitt mer vanlig med denne blomsten. Er du så heldig å ha et staudebed inntill en vegg eller annet, kan du kombinere stokkrosene med lavere planter og blomster i andre farger. Riktig vakkert!

Stokkroser i Sofiero Slottshage i Helsingborg

Er du interessert i mer informasjon om stokkroser, kan du følge disse linkene:

http://smeviken.cxr.no/index.php?site=default/570/637/1357/839/1376/757

http://www.caplex.no/Web/ArticleView.aspx?id=9334035

http://en.wikipedia.org/wiki/Alcea_rosea

http://plants.usda.gov/java/profile?symbol=ALRO3

http://theseedsite.co.uk/profile21.html

Stokkroser i Sofiero Slottshage

Flere bilder av stokkroser:

Mørk rød stokkrose Stokkrose i en rosa nyanse Rosa Stokkrose