Rustikk hage

Forside

Ikke alle ønsker skreddersøm og rette kanter. Her kommer noen tips jeg har samlet, til hvordan du kan lage en rustikk hage.

Grått og mykt

Grått og mykt

 

Skifer er et materiale som gir et mykt og rustikk uttrykk. Det kan kombineres med mange andre materialer.  Bildet til venstre viser en ganske vanlig, men romantisk kombinasjon av gress og stein (fra Rotneros Park i Sunne, Sverige). Eller som bildet til høyre viser med grus, stein og vann. Dette bildet er tatt i Botanisk Hage på Tøyen i Oslo.

Romantisk hage

Romantisk hage

 

Grått treverk, gamle vinduer, terracotta potter, stein og blomster skaper en helt spesiell stemning. (Bilder fra: Rotneros Park)

Jern i potter og porter

Jern i potter og porter

 

Smijern og støpejern, snirkler og potter som ikke velter i vinden. Og så vakkert som det blir! Plassert ut på strategiske steder i hagen, som et fantastisk blittfang. Kan varieres i det uendelig med blomster og planter. (Rotneros Park)

Tungt som fy

Tungt som fy (i Rotneros Park)

 

Alle krakker må ikke kunne flyttes omkring. Og man oppnår et annet inntrykk med noe som er tungt som disse krakkene. Men uttrykket kan varieres, og et sted å hvile har man. Rustikk – ja, absolutt. Romantisk – ja, det vil også si.

Små kunstverk i hagen

Små kunstverk i hagen

 

Overrask med små kunstgjenstander i hagen, som dette vakre hjertet vist i Rotneros Park. Fint å plassere i et bed sammen med busker og blomster. Bildet i midten viser pil i et naturlig miljø, noe som kan bli et hyggelig lite gjemmested for barna (Norsk Hagebruksmuseum i Grimstad), og til venstre et insektshotell fra Jeløy i Moss.

Naturlige trapper

Naturlige trapper

 

For rustikke små trapper, kan man benytte seg av steiner i ulikt materiale – gjerne i litt ulik størrelse, godt plassert i terrenget. Litt større trapper kan lages av sviller, tre, grus og andre materialer som lager et litt tøffere og naturlig utseende enn mer «ferdigproduserte» trapper. (Bildet til venstre fra Rotneros Park og bildet til høyre er fra Botanisk Hage i Oslo)

Trær i hagen

Trær i hagen

 

Gamle trestokker kan brukes til mye. Bildet til venstre viser et tulipanbed om våren på NMBU i Ås, og bildet til høyre viser en utrolig oppfinnsom måte å bruke gamle trestokker på i kombinasjon med blomster. På det nederste bildet har man bygget opp en liten kjøkkenhage og brukt gamle trestokker som kant (bildet er fra Rotneros Park).

Velkommen

Velkommen

 

Dører med utskjæringer og messing i kombinasjon med blomster eller busker. Det vil få alle gjester til å  føle seg velkommen. Bildet er fra Malta.

Naturlig stein

Naturlig stein

 

Undertegnede er veldig for å bruke naturlig stein i hagen. Spesielt i rustikke, romantiske hager egner det seg godt med stein som ikke er hogget til med rette kanter. I kombinasjon med blomster og planter er det bare fantasien som kan sette en stopper. Det øverste til høyre er fra Norsk Hagebruksmuseum i Grimstad. De andre bildene er fra Arendal.

Badekar i hagen

Badekar i hagen

 

Har du et gammelt badekar du tenker å kvitte deg med. Hvorfor ikke benytte det i hagen, istedenfor en dam? Dette bildet er fra Rotneros i Sverige.

Lykke til med din rustikke hage !