Rottneros Park i Värmland

forside

Ikke så alt for langt fra Arvika og Karlstad, og rett ved Sunne i Sverige ligger Rottneros og den vakre parken. Her finner man også Selma Spa, etter Selma Lagerlöf, et alpinanlegg og en golfbane. Et flott område, med mange tilbud. Parken er sommerstid full av stauder og sommerblomster, og er et skue for små og store.

Rom i parken

Rom i parken

 

Parken består av flere formelle områder – med vakre beplantninger og skulpturer, tujahekker og andre hekker, samt velholdte stier og gangveier. Det er faktisk overraskende stor bruk av tujahekker. Men de er klippet og velstelt, og viser hvor flott tuja kan være i miljø med andre beplantninger. Man må bare trekke inn synet av den vakre parken som ble planlagt og utviklet av Svante Påhlson på midten av 1900-tallet. Han gjorde en formidabel jobb, og Rottneros park kan bl.a. skilte med en herregård som er bygd opp som Ekeby i Selma Lagerlöf saga om Gösta Berling.

Den formelle delen

Den formelle delen

 

Men det finnes også mer naturlige områder i parken, bl.a. ned mot vannet hvor det er en liten strand. Påhlson var opptatt av at det skulle være stram oppbygning i selve parken, men med en kombinasjon av det naturlige omkring. Og for barnefamilier på tur, er det fantastisk å kunne stikke en tur ned til sjøen i tillegg til å få med seg parken og eventyrsparken litt lenger opp.

Med naturen tett innpå

Med naturen tett innpå

 

Fra natur og aktiviteter til nytte: Interessant for både små og store er kjøkkenhagen, med kål, salat, krydderurter og mye annet. Her kan man høste gode ideer, enten man har stor eller liten hage, eller kanskje bare en terrasse. Det er mange muligheter, og i disse tider med økende bevissthet rundt begrepet «kortreist mat», er dette en god mulighet til å la seg inspirere til å starte selv.

Kjøkkenhagen

Kjøkkenhagen

 

Det er også et eget område med installasjoner og en ullhage med inspirasjon fra Alice i Eventyrland. Her finner man både cup cakes og sukkertøystenger laget av ull. Det er foreningen ”Fårfest i Kil” som står bak tstillingen. Installasjoner er bestandig overraskende og ofte nyskapende, og  installasjonen «Frokost i dammen» nederst til høyre av Toon Weersink er bare en av flere.

Installasjoner og ull

Installasjoner og ull

 

Parken er full av skulpturer, så for de av oss som liker det, er det nok å se på. Små og store skulpturer, tradisjonelle og noen mer overraskende. Og selvsagt; Selma Lagerlöf sittende på en stol med utsikt over vannet. Hun er en sentral skikkelse og man ser hennes arv, eller inspirasjon kan man kanskje si, gå igjen flere steder i parken.

Kunst i parken

Kunst i parken

Parken holder åpent hele sommeren, har egen butikk og en rekke aktiviteter, bl.a en Skördefest i slutten av august, ulike kurs, og til og med en jaktmesse. Dette er en park jeg gjerne drar tilbake til, både fordi den er så vakker og fordi den byr på ulik blomstring gjennom hele sommeren.

En blomstrende park

En blomstrende park