Iris

Ifølge Wikipedia er Iris en planteslekt med ca. 300 arter i sverdliljefamilien. Innenfor slekten finnes mange populære planter, bl.a. Iris Germanica og Iris Ensata. Iris er en takknemlig plante som kommer igjen år etter år, når den først har etablert seg.

Iris Germanica

Navnet Iris er gresk og betyr regnbue. Så finnes da også Iris i mange ulike farger og varianter; blå, hvite, gule, røde, to-fargede og mye mer. Blomstene kan være lubne, smale, med og uten «bølger» på kronbladene. Så det burde være noe for enhver smak og hage.

Iris med bølgete kronblad

Enkelte Iris typer har løk, som bla. Iris Hollandica. Andre typer har en rot som må plantes med toppen over jordoverflaten. Disse kan deles etter noen år, og gi flere vakre blomster rundt om i hagen. Det kan også være en fordel å dele større planter, fordi man etterhvert får mange blomster i utkanten av planten, mens midten kan være glissen.

Iris i flere farger

Noen Iris trives best på fuktige steder, mens andre kan klare seg på områder som er mer tørre. De fleste tåler godt sol. Vanlig blomstringsperiode er i juni-juli. Iris Ensata blomstrer noe senere, i juli-august.

Bed med Iris

Iris egner seg godt i bed med andre stauder. Planten byr på god høyde og fargerike blomster, og kan kombineres med blomster som har andre blomstringstider og/eller annen høyde enn hva Iris har.

En strålende gul Iris

Er du interessert i mer informasjon om Iris, kan du følge disse linkene:

http://en.wikipedia.org/wiki/Iris_(plant)

http://www.bbc.co.uk/gardening/plants/plant_finder/plant_pages/5166.shtml

http://www.theplantexpert.com/springbulbs/DwarfIris.html

http://www.finegardening.com/plantguide/iris-ensata-japanese-iris.aspx

http://www.growsonyou.com/plant/Iris_ensata