Idèer fra Italia

Italia er kjent for sin mat, vin og et fantastisk klima, i tillegg til tykke lag med historie. Men reiser man rundt i Italia vil man erfare at det er mye inspirasjon å hente for en hageentusiast.

Vakre potter i Toscana

Foto: Lise Nymark

Terracotta krukker og potteproduksjon finner man en rekke steder. Heldige er de som har anledning til å ta det med seg hjem. Potter og krukker er også mye benyttet for å friske opp fasader og trapper.

Miljøbilde fra Firenze

Foto: Solveig Tjølsen-Becker

Italienerne er ikke redde for kombinere flere krukker og blomster sammen, enn hva vi nordmenn kanskje ville gjort. Men det er jo så vakkert. Ved å plante i krukker, har man dessuten anledning til å endre sammensetning og design raskt og enkelt. Samt at muligheten til å friske opp kjedelige og ellers litt triste omgivelser absolutt er tilstede.

En nydelig trappegang i Toscana

Foto: Lise Nymark

Planter og blomster myker opp og tilbyr variajon og farge. Sammen med potter og urner i vakre materialer kan det lyse opp selv den kjedeligste uteplass. Resultatet blir innbydende og varmt, som i denne bakgården i Venezia (bildet under).

En bakgård i Venezia

Foto: Solveig Tjølsen-Becker

Selvsagt må man ta noen forbehold når det gjelder klima og hva man kan ta med seg av idèer hjem til Norge. Ofte kan man finne substitutter for planter og blomster, som kan passe bedre til både jordsmonn og klimasoner her til lands. Kanskje bør man også vurdere frostsikre urner og potter, hvis man ikke passer på å ta dem inn i tide.

En vakker velkomst

Foto: Lise Nymark

Å plukke med seg idèer og høste inspirasjon når man er ute og reiser, vil uansett gi mange gode innspill til hva man kan gjøre i sin egen hage.

Rosa blomster mot mursteinstrapp

Foto: Lise Nymark