Høstkalender

September, Oktober og November. Mye skal gjøres for å forberede hagen for vinteren, og for å planlegge neste år.

 

  • Kjøpe blomsterløk (f.eks. tulipaner).
  • Samle frø fra blomster, for å så på nytt.
  • Plante nye roser.
  • Plante løk ute og i potter. NB! Bør stå på et beskyttet sted.
  • Dele stauder, og plante på nytt.
  • Plukke inn det siste fra kjøkkenhagen.
  • Vende jorden, og luke kjøkkenhagen.
  • Rake hagen. Bruk løvet til å dekke til rundt planter som trenger beskyttelse.

Villvin

  • Plomme- og kirsebærtrær beskjæres så snart som mulig etter innhøsting.
  • Plukke ned alle epler, slik at ingen blir liggende på bakken og råtne.
  • Levere større mengder med epler til et saftpresseri.
  • Lag eplemos av sesongens beste epler.
  • Lage en romtopf av høstens siste frukt og bær.
  • Rengjøre og ta inn potter som ikke er frostsikre.
  • Vaske og fylle fuglemater/-brett.
  • Plukk dekorative grener, og lag noen fine kranser.
  • Vask og rens hageredskapene, før du setter dem bort for vinteren.
  • Lag lykter av gresskar i ulike størrelser og fasonger.

Hekk med rim

 

Det er ikke nødvendigvis så inspirerende å bruke mye tid på å luke, rengjøre og rake. Trøsten er at jo mer du gjør på høsten i form av forberedelser, desto enklere blir det å starte opp igjen til våren.

………………………………………………………………………………………..

Romtopf

Først og fremst trenger du et stort og rent Norgesglass. Fyll på med det du liker av jordbær, bringebær, plommer og nektariner delt i biter, rips og andre typer frukt og bær du liker. Blåbær egner seg dårlig, men ellers kan du prøve deg frem. Etterpå heller du på godt med sukker, og hvit rom til du har dekket bærene. Hvis du ikke har fyllt glasset helt opp, kan du gjerne fylle på med mer bær og frukt etterhvert. Glasset skal nå lagres tørt og kjølig i minst tre uker før du benytter det. Server det gjerne som dessert til voksne. Prøv det med en god vaniljeis, vaniljekrem eller hvorfor ikke litt mascarpone som du rører opp med vaniljesukker.

Bilde av romtopf