Hosta

Hosta velges ofte for sine vakre og dekorative blader. Det finnes et uttall varianter, fra grønne, blågrønne og gulgrønne, til stipete og brokete. Planten vokser i tuer, og danner et tett og frodig bladverk.

Fra Amaliehaven i København

Det er ikke alle planter som trives i skyggen. Men de fleste Hosta har det best i skygge eller halvskygge. De er derfor godt egnet til skyggebed, hvor man ellers kan slite litt med å finne planter som vil trives. De kan også benyttes rundt stammen på trær, som et dekorativt innslag.

Hosta rundt et tre

Hosta er en plante som blir flottere for hvert år som går, og som gjerne kan stå på den samme plassen i mange år. Den gjør seg godt i staudebed, sammen med andre blomster og planter av ulik høyde og utforming. I tillegg hjelper den til med å holde ugresset unna. Så for deg som ikke er så glad i å luke, er denne planten et «must».

Hosta med blomst

Blomstene på Hosta er ikke av den betydelige sorten. De er relativt små, minner litt om liljer og finnes stort sett i forsiktige blånyanser eller hvite. Men kombinert med andre stauder med vakre blomster, får du et nydelig bed, relativt fritt for ugress. Hosta er videre en takknemlig plante, som krever lite stell. Ulempen er at sneglene liker den. Men det finnes planter med relativt lange stilker som med fordel kan benyttes, hvis du er plaget av snegler.

Hosta finnes i mange varianter

Er du interessert i mer informasjon om Hosta, kan du følge disse linkene:

http://en.wikipedia.org/wiki/Hosta

http://www.hostalibrary.org/