High Line Park, New York

Highline forside

Ta en pause fra New Yorks pulserende liv, og sett shoppingen på vent en liten stund. Kom deg opp I høyden, og trekk inn synet av grønne planter og vakre blomster i High Line Park. Central Park er vel og bra, men High Line byr på en helt annen opplevelse.

high line bilde 1

New York er hektisk, og om sommeren blir det i tillegg varmt. Rundt 40 viste gradestokken da vi var der. Fullt av folk var det også, og et sydende liv. Det blir lite hvile og tid til ettertanke. Men det er vel ikke derfor man drar til New York heller. Uansett, så var det befriende og godt å puste ut da vi endelig kom opp i ”høyden i High Line Park”. Du finner den spesielle parken på Manhattens vestside, fra Gansevoort Street til West 34th Street. Området bærer preg av de tidligere jernbanesporene hvor parken er anlagt. Det var en ”høybane” som ble benyttet i tiden mellom 1934 og 1980. Parken er 2,33 km lang og strekker seg langs sporene.

high line bilde 3

Enkelte steder ser fortsatt man de gamle sporene. For en utrolig kreativitet. Å rett og slett anlegge en park på et sånt sted. Om man bare kunne gjort det samme flere steder. Tatt lærdom av nettopp High Line park. Benyttet alle de små plassene mellom og bak hus og blokker, som ikke lenger brukes til noe – eller kanskje aldri har vært brukt til noe. Og så lagd noen grønne lommer. Alt for ofte ser vi at det legges asfalt, stein i ulike varianter og grått, grått, grått. Det er lettvint og krever lite vedlikehold. Men for helse, miljø og livskvalitet er det vel så mye bedre med litt grønt og noen fargeklatter her og der.

high line bilde 5

Jahn Gehl (2003) hevder i boka ”Livet mellem husene” at det er det viktig med møteplasser og muligheter for passiv kontakt. Det er det flere av i High Line. Parken er ganske lang, og det er flere sitteplasser underveis. Der kan man selvsagt hvile bena, men man kan også titte litt på livet og menneskene. ”Tilstedeværelse av gode sittemuligheter åpner opp for en lang rekke aktiviteter, som mer enn noe annet er med på å gjøre oppholds- og fellesrommene attraktive: spise, lese, strikke, være forelsket, sole seg, se på mennesker, prate med sidemannen etc.” ifølge Gehl. Sitteplassene i High Line er godt planlagt og innbyr til at folk skal benytte dem.

high line bilde 2

”Å gå er en utforpliktende og ukomplisert mulighet for å være tilstede i det offentlige miljø”, sier Gehl og det er nettopp det man gjør i High Line Park. Frem og tilbake, eller man kan gå av underveis. Uansett en god opplevelse, uforpliktende og et deilig avbrekk i en ellers hektisk by.

high line bilde 4

God opplevelse!