Hageporter

Det finnes en rekke forskjellige varianter av hageporter. Noe av det som er viktig å ta med i betraktningen, er hva som passer til huset og ikke minst gjerdet ditt. I tillegg bør du vurdere vedlikehold og kostnader i denne forbindelse.

Hvit treport med gjerde

En hvitmalt port av planker gjør seg godt til et hvitt gjerde. Dette må imidlertid vedlikeholdes jevnlig, både med vask, maling og eventuelt utskiftning av planker ved råteskader.

Hageport i smijern

Smijernsporter er vakre og holdbare. Men de krever selvsagt også et visst vedlikehold, bl.a. med rustbeskyttende maling.

Port i sort smijern

I Norge er det vanligst med sorte smijernsporter, men som porten under viser (fra Le Mans i Frankrike) er det fullt mulig å benytte andre farger.

Grønn hageport i smijern

Det er også viktig å tenke miljø og helhet rundt porten. Som under (i Montpellier i Frankrike), med vakker beplantning mellom port og inngangsdør.

Grønn hageport

Når man er ute og reiser, ser man ofte større og kraftigere porter enn man finner her hjemme. Men malt i hvitt, og tilpasset miljøet, kan porten bli innbydende likevel. Bildet er fra Sauveterre i Frankrike.

Hvit, stor hageport

Hvis miljøet stemmer, kan man gå for gamle, vakre porter og innganger. – Og hvem har sagt at porten bestandig skal være lukket? Spesielt når det som er innenfor er like innbydende som her.

Gammel hageport

Til slutt tar jeg med dette staselige bildet fra Istanbul. Det er ikke alle forunt å ha en egen bydning som denne, men porten er uansett nydelig. Lykke til med valg av port.

Hageport fra Istanbul