Grønne vegger

Fra Chelsea Flowwer Show 2012 og 2014

Fra Chelsea Flowwer Show 2012 og 2014

I Norge har vi god plass, og mange har relativt store hager. Men for de som har litt mindre hager, kan det være fint å tenke i høyden. Og selv om man har god plass, kan det være en fordel å bruke høyden mer både med tanke på design og i noen tilfeller ly og beskyttelse. Kanskje ønsker man også å bekle eller skjule en stygg levegg.

Et godt tips kan være å benytte trær som beskjæres og bindes opp mot vegg. Dette kalles formtrær.

Trær i høyden, men ikke bredden

Trær i høyden, men ikke bredden

Disse bildene er fra Chelsea Flower Show i 2014 og 2012. Bildene viser hvor liten plass det tar, og hvor godt det gjør seg designmessig. Trærne bindes gjerne opp med et espalie og man kan bruke veggflater, gjerder og lignende som feste. Frukttrær er godt egnet til dette, og de vil i tillegg få beskyttelse av veggen, noe som kan gi gode vekstvilkår. Både eple- og pæretrær er godt egnet til dette.

En annen måte å tenke i høyden på er rent visuelt og mer som dekorasjon.

Blomstrende vegger

Blomstrende vegger

Disse bildene er også fra Chelsea Flower Show 2014 og 2012. Bildet til venstre og øverst til høyre viser hvordan man kan benytte egne spesialdesignede plantekasser til å lage en blomstrende vegg. Det gir stor valgfrihet i forhold til valg av planter og man kan gjerne benytte en kombinasjon av hengende og blomstrende planter, avhengig av klima og hvor eksponerte blomstene blir for vær og vind. Bildet nederst til høyre byr på noe helt annet. Her har man benyttet en form for mose til å lage dekorative bilder på uteveggen. Budskapet må bli at det er lov å være kreativ, og tenke utenfor boksen.

På den årlige hagemessen i London, så er kunst i hagen et av de store temaene. Og hvorfor ikke være litt mer vågal når man tenker utforming av hage og vegger:

Fra Chelsea Flower Show 2012 og 2014: Kunst på veggene

Fra Chelsea Flower Show 2012 og 2014: Kunst på veggene

For meg presenterer disse bildene noe helt annet enn hva jeg er vant til. Ofte tenker man runde former, frie former og harmonerende fargevalg. Det siste er det for så vidt også her, men formene og måten de brukes på er litt annerledes enn hva vi er vant til. Men kombinasjonen gir så absolutt et ”statement”, og det kan være flott å ha i en hage. Spesielt hvis plassen er begrenset, og man ønsker å bruke høyden.

Og det er nettopp dette med å benytte høyden.

Levegger - Chelsea Flower Show

Levegger – Chelsea Flower Show

Grønne legvegger gir et mykt og beskyttende inntrykk, miljøet blir frodig og man får en hageopplevelse selv på mindre arealer. Disse idèene kan også med fordel brukes på en balkong. Alle bilder er igjen fra Chelsea Flower Show i 2012 og 2014. Bildet til høyre viser en åpen vegg, med planter som eksponeres i åpningen. Resultatet blir at man føler at man har en vegg i ryggen, med den trygghet det gir, samtidig som hagefølelsen er der. Bildet i midten viser en spesialdesignet vegg med hull som plantene vokser ut av, og bildet til høyre viser en samplanting av ulike hengeplanter. Det siste er kanskje det enkleste å få til, men mulighetene er mange.