Eføy

forside

 

En fantastisk klatrende plante som vokser oppover det meste, og trives i både sol og skygge. Enten du ønsker å dekke en naken fjellvegg, skjule en mur eller la den klatre i et espalier, så vokser den villig. Har man en liten hage, er den dessuten kjempefin for å utnytte plassen samtidig som den er veldig dekorativ.

Superklatrer

Superklatrer

 

Eføy klatrer og kan bli opp til 20 meter høy. For at den skal holde seg fin, er det lurt å beskjære den av og til. I sin egenskap som klatreplante, har den mange små slyngtråder som fester seg til alt, så det er lurt å holde den unna vinduskarmer og malt treverk slik at den ikke skader eller misfarger dette. Det beste er å holde den unna husveggen, eventuelt kan man la den vokse i et espalier.

Dekorativ

Dekorativ

 

Det finnes flere forskjellige sorter av eføy, og bladene fremstår i forskjellige fasonger og størrelser. Noen er nærmest hjerteformede, andre er rundere, noen spisse, eller de kan være femkantede. Overflaten er også forskjellig fra blanke til matte. Fargen kan variere fra knallgrønne, til mer blekgule med grønne flekker og over i mer grå blader. Størrelsen på bladene kan også variere fra noen få centimeter brede, til de større som kan bli rundt 15 cm brede. Eføy har både et ungdomsstadium og et voksent stadium. Bladene kan bli større og forandre utseende noe når den går over i voksenstadiet.

Grønn og skinnende

Grønn og skinnende

 

Selv om eføy er selvklatrende, egner den seg godt som bunndekker også. Gode bunndekker er kjempeviktig i kampen mot ugress, og eføy trives i alle typer jord. Som bunndekker vil den utvikle vanlige røtter. Det gjør det lett å ta avleggere av planten og sette nye planter.

Eføy fester seg til det meste

Eføy fester seg til det meste