Dahlia eller Georginer

Georginer het det på min bestemors tid. Kjelleren var full av knoller om vinteren, og om sommeren hadde hun et vell av farger i mange av bedene sine. Hun hadde stor hage – bestemor. Det er kanskje ikke så mange forunt å ha en stor hage nå for tiden. Men det gjelder å gjøre mye ut av det man har.

Spraglete Dahlia i Monets Hage

Dahlia (jeg bruker det navnet her) står for et uttall farger, samt endel variasjoner i kronblad. Noen lave varianter finner du i butikken til bruk i f.eks. potter. Men av de flerårige variantene som kan overvintre (tørt og kjølig), kan enkelte bli så høye at de må støttes opp. Nettopp derfor kan de gjøre seg godt i bed også, fordi de bidrar med høyde og farge.

Rosa Dahlia med bieDet er viktig at du graver opp knollene når frosten kommer. De tåler ikke å overvintre ute. Oppbevar dem gjerne i en kjeller, kjølig men frostfritt. Når våren kommer, tar du dem frem igjen og planter dem ut når faren for frost er over.Dahlia finnes i mange farger og fasonger.

Husk å gjødsle litt i løpet av sommeren, og plukk gjerne med deg noen vakre eksemplarer til en bukett. Hva er vel hyggeligere enn å kunne gi bort en vakker bukett fra egen hage?

Vakker mørk rosa Dahlia

Vi du lese mer om Dahlia, kan du følge disse lenkene:

www.dahlia.com

www.dahlia.org

Hvit Dahlia