Bjørnebær i lange baner

forside

Hva gjør man når busken bugner av bjørnebær? Mitt forslag er panna cotta med bjørnebærcoulis eller bjørnebærgele. I tillegg kan det være morsomt å servere gele shots av bjørnebær i festlig lag.

Panna cotta

6 gelatinplater 1 vaniljestang (eller litt vaniljesukker)
7 ½ dl kremfløte
100 gr sukker

Gelatinplatene bløtlegges 5 min i kaldt vann før bruk. Snitt vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Gni dem gjerne sammen med litt sukker, og kok opp sammen med resten av sukkeret og fløten. Rør hele tiden så det ikke brenner seg, og ta kjelen av platen når det har kokt opp. Klem ut vannet fra gelatinen, og rør det inn i blandingen. Hell blandingen i små glass eller former, og avkjøl det hele i kjøleskapet.

NB! Panna cotta’en må bli helt stiv før du tar på coulis eller gele, slik at det ikke blander seg.

Panna cotta for hele familien

Panna cotta for hele familien

 

Bjørnebærcoulis

200 gr bær
½ dl melis
½ dl vann
Sitronsaft eller lime

Kjør bjørnebær og melis i en foodprocessor til du får en glatt blanding. Smak til med litt sitron- eller limesaft. Sil coulien før du heller den over panna cotta’en. Jeg synes coulisen er best avkjølt, så la den gjerne få en tur i kjøleskapet før servering.

Bjørnebær kan brukes til så mangt

Bjørnebærgele til venstre og coulis til høyre

 

Bjørnebærgele til panna cotta’en.

200 gr bjørnebær
5 dl vann
5 gelatinplater
75 gr sukker

Bær, sukker og vann kokes opp. Småkoke/trekke i 20-30 minutter Gelatinplatene legges i kaldt vann 5 min før bruk. Klem vannet ut av gelatinen, og visp de inn i blandingen. Sil blandingen – og sett den i kjøleskapet for å avkjøles. For å være helt sikker på at geleen legger seg på toppen av panna cotta’en og ikke trenger ned i denne, bør den avkjøles så lenge at geleen begynner bli tykkere – på vei til å stivne. Da heller du den forsikte ned på panna cotta’en og setter alt tilbake i kjøleskapet for å stivne.

Gele shots for voksne

Gele shots for voksne

 

Gele shots av bjørnebær

Nesten samme oppskrift som for bjørnebærgele. Men du erstatter 2,5 dl vann med 2,5 dl vodka. Bær, vann og sukker kokes uten vodka. Bløtet gelatin røres inn etter 20-30 minutter, og massen siles og avkjøles. Deretter tilsetter du vodka og heller alt i former (eventuelt en stor, litt flat form hvor geleen kan skjæres i terninger etterpå). Skal stå i kjøleskap til det er stivt, gjerne natten over.

Bjørnebær fra hagen

Bjørnebær fra hagen